Kliničko ispitivanje protuupalnog lijeka koje bi moglo smanjiti smrtnu smrt lijeka Covid-19

Istraživači su za početak kliničkih ispitivanja novog protuupalnog lijeka se nada može smanjiti teška oštećenja pluća i smrti među Covid-19 bolesnika.

Znanstvenici iz Sveučilišta u Dundee’s School of Medicine će raditi s tvrtkom za razvoj lijekova Evgen Pharma testirati da li lijek, poznat kao SFX-01, poboljšava ishode za pacijente.

Covid-19 uzrokuje razvoj polako pogoršanje oštećenja pluća zove akutni respiratorni distres sindrom (ARDS) u oko 10% bolesnika primljenih u bolnicu.

Kada se to dogodi, trenutno dostupni lijek ne može usporiti napredovanje ARDS-a i bolesnika u konačnici zahtijevaju mehaničku ventilaciju u intenzivnoj njezi dok se upala ne riješi i pluća počnu liječiti.

SFX-01 je protuupalni lijek za koji vjerujemo da može smanjiti neke od najgorih ishoda lijeka Covid-19

Međutim, oko 30% bolesnika s ARDS može ići na umrijeti, dok je broj bolesnika koji zahtijevaju ventilaciju za sindrom je bio jedan od glavnih izazova za zdravstvene usluge.

Evgen Pharma razvija lijekove za liječenje višestrukih bolesti na temelju sulforaphane, prirodno pojavljuje spoj poznato da imaju protuupalna svojstva, a njegov olovni proizvod je SFX-01, koji znanstvenici nadaju da bi mogao pomoći Covid-19 bolesnika.

James Chalmers, British Lung Foundation profesor respiratornih istraživanja na sveučilištu, rekao je: “SFX-01 je protuupalni lijek za koje vjerujemo da može imati potencijal za smanjenje nekih od najgorih ishoda Covid-19.

“Tijelo se brani od upalnog i oksidativnog stresa povećanjem razine kemikalije pod nazivom Nrf2.

“SFX-01 aktivira Nrf2 sustav i stavlja ga u overdrive kako bi se poboljšala obrana od upalnih oštećenja.

“Postoje dokazi da aktivacija Nrf2 može smanjiti težinu akutne ozljede pluća i ARDS.

“Kao takav, hipoteze da rano liječenje Nrf2 aktivatorom u bolesnika hospitaliziranih s Covid-19 može spriječiti pogoršanje i pomoći u očuvanju dragocjene jedinice intenzivne njege (ICU) resursa u kontekstu pandemije.

“Ovo je potpuno novi mehanizam jer trenutno ne postoji lijek koji cilja Nrf2.”

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *