Sjeverna Koreja puše u zrak među-korejski ured za vezu u ‘sjajan eksplozije’

Sjeverna Koreja je dignut u zrak međukorejski ured za vezu zgrade sjeverno od teško naoružane granice s Južnom Korejom u dramatičnom prikazu ljutnje koja oštro podiže napetosti na korejskom poluotoku i stavlja pritisak na Washington i Seoul usred zastoja nuklearne diplomacije.

Rušenje zgrade, koja je na sjevernokorejskom teritoriju i nije imala južnokorejce koji rade tamo, u velikoj je mjeri simbolična, ali to je vjerojatno najprovokativnija stvar pyongyang je učinio jer je ušao nuklearne diplomacije u 2018 nakon što je američko-sjevernokorejski obračun imao mnogo straha od rata.

To je ozbiljan korak u naporima liberalnog južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina da obnovi međukorejski angažman.

Pyongyang je službena Korejska središnja tiskovna agencija, rekao je narod uništio ured u “sjajan eksplozije”, jer je njegov “bijesan ljudi” bili su odlučni da “sila () ljudski šljam i oni, koji su zaklonili šljam, platiti skupo za svoje zločine”, očito se odnosi na sjevernokorejske prebjege koji su godinama plutali protiv Pyongyang letak preko granice.

Agencija nije detaljno kako je ured u sjevernokorejskom pograničnom gradu Kaesong je uništen.

Fotografije iz South’s Yonhap News Agency pokazao dim diže iz onoga što se činilo da je kompleks zgrada. Agencija je priopćila kako je to područje dio sada zatvorenog međukorejskog industrijskog parka u kojem se nalazio ured za vezu.

Seul je izrazio “snažno žaljenje” zbog uništenja i upozorio na strogi odgovor ako Sjeverna Koreja poduzima dodatne korake koji pogoršavaju napetosti.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *