‘Teški dani’ unaprijed ako gospodarstvo ne pokupi nakon što je koronavirus pogodio

Pritisak na premijera Borisa Johnsona na ublažavanje ograničenja zatvaranja intenzivirana kao nove brojke položila je gonu štetu na tržištu rada.

Službena statistika pokazala je nagli pad broja plaćenih zaposlenika – smanjenje za 2,1% ili 612.000 u svibnju u usporedbi s ožujkom – i veliko povećanje potraživanja od koristi.

Iako je stopa nezaposlenosti u Ujedinjenoj Kraljevini ostala uglavnom nepromijenjena tromjesečje na tromjesečju od 3,9 % u tri mjeseca do travnja, a nezaposlenost je 1,34 milijuna, postoje strahovi da bi se više otpuštanja moglo slijediti kada se potpora vlade povuče tijekom sljedećih mjeseci.

Podaci Ureda za nacionalne statistike znatno će težiti ministrima dok razmatraju hoće li olakšati pravilo socijalnog distanciranja od dva metra, jednu od glavnih zapreka za potpuno ponovno otvaranje gospodarstva.

Sljedeći potencijal zauškanje lockdown u Engleskoj mogao održati na Srpanj 4 ako je izbijanje koronarnog virusa je pod kontrolom, s pubovima i restoranima u redu za ponovno otvaranje.

Ministar vlade Grant Shapps priznao je kako će pravilo od dva metra onemogućiti funkcioniranje nekih dijelova ugostiteljstva.

Kazao je kako će “teški dani biti pred nama” ako gospodarstvo ne bude izbirljivo, a ljudi koji su na planu dopusta, koji završava u listopadu, “zabrinuti su za budućnost svojeg zapošljavanja”.

Vlada se sučeljava sa zadatkom “ponovnog pokretanja gospodarstva, ali bez ponovnog pokretanja virusa”, izjavio je za bbc Radio 4’s Today program.

“Morate donijeti odluke o tome treba li dva metra, na primjer, ostati na mjestu ili možete li ga srušiti.”

U pravilo od dva metra pokrenuta je sveobuhvatna revizija, uključujući pregled europskih zemalja koje imaju manje udaljenosti kao dio ograničenja koronavirusa.

G. Shapps je rekao da si zemlja ne može priuštiti rizik od drugog vrha u virusu.

Međutim, dodao je: “Također razumijem brojke – trećina pubova mogla bi se otvoriti i slomiti čak i na dva metra, ali tri četvrtine bi mogla na metru.”

Ministar prometa g. Shapps izjavio je kako je samo 15% do 20% putnika dopušteno vlakovima, autobusima ili tramvajima zbog ograničenja i “nitko ne bi volio da se spusti na metar više od mene”.

No, podaci nisu jednostavni i virus je “mnogo puta više proširiv” na metar nego na dva metra.

“Međutim, ako nema puno virusa u društvu, onda to možda nije bitno na njihovoj cjelokupnoj slici”, kazao je.

G. Johnson je predsjedao sastankom kabineta u utorak ujutro i također je postavljen na lice zastupnici kako bi razgovarali o svojoj viziji “globalne Britanije” – u vrijeme kada ograničenja putovanja ostaju na mjestu i posjetitelji dolaze u Velikoj Britaniji lice dva tjedna u karanteni.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *