Zaključavanje vidi više od 600.000 radnika u Velikoj Britaniji izgubiti posao, ali još gore tek doći

Više od 600.000 radnika u Velikoj Britaniji izgubilo je posao zbog zaključavanja koronarnog virusa i potraživanja od koristi koje je povećalo rekordnih 1,6 milijuna, ali stručnjaci upozoravaju kako najgore tek treba doći na britansko tržište rada.

Ured za nacionalne statistike (ONS) izjavio je kako su rane procjene pokazale kako je broj plaćenih zaposlenika pao za 2,1 posto ili 612.000 u svibnju u usporedbi s ožujkom, dok su slobodna radna mjesta također pala na rekordno nisku razinu prošlog mjeseca.

Potraživanja prema Universal Credit od strane nezaposlenih i onih na niskim prihodima skočio 23,3% mjesečno u svibnju na 2,8 milijuna i su rocketed 125,9% ili 1,6 milijuna od ožujka – s rekordnim porastom od više od 1 milijuna samo u travnju.

Mračni podaci ONS-a također su pokazali da je broj ljudi koji su privremeno udaljeni od posla, uključujući radnike s dopusta, na kraju travnja porastao za šest milijuna, što je koncem travnja poraslo za 8,4 milijuna.

Ovaj vidio sati radili svaki tjedan prevrtati po rekord 94,2 milijuna, ili 8,9% na godišnjoj razini, u tri mjeseca do travnja, ONS, rekao je.

Međutim, stopa nezaposlenosti u Ujedinjenoj Kraljevini ostala je uglavnom nepromijenjena četvrtina na tromjesečju na 3,9 posto u tri mjeseca do travnja, a nezaposlenost je iznosila 1,34 milijuna jer je gotovo devet milijuna radnika bilo izdvojeno u okviru vladinog programa potpore.

Stručnjaci kažu kako će, iako podaci pokazuju bolnu cestarinu koju je zauzela blokada, stvarni učinak biti prikazan tek nakon sadašnjeg plana dopusta za potporu radnicima koji završava u listopadu.

Yael Selfin, glavni ekonomist u KPMG UK, izjavio je: “Pravi utjecaj krize na tržištu rada vjerojatno će biti otkriven tek nakon što se program zadržavanja radnih mjesta počne odmotati u drugoj polovici godine.

“Očekuje se kako će mnoge tvrtke vratiti samo dio svojih radnika s dopusta, dok nastoje uvjetno ponovno otvoriti nakon zatvaranja.

“Zapošljavanje novih radnika također je vjerojatno da će biti stavljen na čekanje za neko vrijeme.”

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *